wrapper

Topik Popular

Yang Berhormat
Tuan Lim Guan Eng

Menteri Kewangan Malaysia

03-8882 4526
Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Biografi

Tuan Lim Guan Eng merupakan seorang Menteri Kewangan Malaysia. Beliau menyandang jawatan ini pada 21 Mei 2018 berikutan kemenangan Pakatan Harapan (Alliance of Hope) dalam Pilihan Raya Umum yang ke-14 pada 9 Mei 2018 yang lalu.

Dilahirkan pada Disember 1960, Tuan Lim Guan Eng merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Perakaunan daripada Universiti Monash, Australia. Beliau berkahwin dengan Puan Betty Chew Gek Cheng yang merupakan seorang bekas peguam dan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri. Mereka dikurniakan seramai empat (4) orang cahaya mata. Tuan Lim Guan Eng memegang jawatan sebagai Eksekutif Kanan dalam Industri Perbankan sebelum menyertai bidang politik. Beliau telah dipilih sebagai Ahli Parlimen Kota Melaka selama tiga (3) penggal berturut-turut dari tahun 1986 hingga 1998.

Kerjaya Politik

Tahun 1990, beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Pemuda Sosialis Parti Demokratik (DAP) dan dilantik dengan jawatan yang sama pada tahun 1992. Beliau kemudiannya dilantik sebagai Timbalan Ketua Setiausaha DAP pada tahun 1995 dan dipilih sebagai Ketua Setiausaha DAP pada tahun 2004. Beliau telah dipilih semula sebagai Ketua Setiausaha DAP pada tahun 2008, dan 2017sehingga hari ini.

Selepas Pilihan Raya Umum ke 12 pada bulan Mac 2008, beliau memegang kepimpinan tertinggi Karajaan Negeri sebagai Ketua Menteri yang ke-4, dan diikuti kejayaan berikutnya pada Pilihan Raya Umum ke-13 pada bulan Mei 2013 di mana beliau mengangkat sumpah untuk penggal kedua.

Kearah Memajukan Pulau Pinang

Semasa memegang jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang yang ke -4 mulai Mac 2011 hingga Mei 2018, Tuan Lim Guan Eng berjaya mentadbir kerajaan negeri dengan kepimpinan yang bersih dan tadbir urus yang baik dalam pentadbirannya.Menerusi prinsip Kompetensi, Akauntabiliti dan Ketelusan (CAT), Pulau Pinang telah berjaya menguruskan penurunan kemerosotan Kerajaan Negeri secara beransur-ansur dan kini Pulau Pinang merupakan sebuah negeri yang mendahului dalam Malaysia.

Dibawah kepimpinan Tuan Lim Guan Eng bukan sahaja membuat perkara yang betul tetapi melakukan perkara dengan lebih betul dan kisah kejayaan Penang ini sentiasa terus berkembang. Merujuk kepada perspektif ekonomi, Kerajaan Negeri sangat menekankan prinsip CAT, di mana ia berjaya mencapai lebihan setiap tahun sejak tahun 2008, hutang negeri sebanyak 95% dan meningkatkan aset negeri lebih dari 100%. Sebagai sebuah negeri perindustrian di Malaysia yang bernilai lebih dari 95% dalam sektor pengilangandan perkhidmatan, Pulau Pinang berjaya merekodkan FDI tertinggi walaupun tidak mendapat bantuan daripada kepada Kerajaan Persekutuan.

Pulau Pinang juga menjadi negeri pertama di Malaysia dalam menarik pelaburan dan FDI pada tahun 2010 dan 2011 juga menjadikan negeri pertama dalam sejarah yang menghapuskan kemiskinan pada tahun 2013. Dalam usaha menjadikan negeri hijau pertama di Malaysia, Kerajaan Negeri merupakan yang pertama dalam Malaysia yang melancarkan inisiatif hijau seperti 'tidak ada beg plastik percuma' di pasar raya dan mengharamkan kotak polistiren.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang sangat berbangga dengan kehebatan George Town kerana tersenarai sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO.Selain daripada kaya dengan sejarah, Kerajaan Negeri kini menjadi tenaga kreatif dan bakat artistik. Kerajaan negeri bergerak pantas untuk menjadi modal budaya yang dinamik dengan kemajuan yang progresif dalam seni, warisan dan muzik.

Pulau Pinang yang berasal dari zaman kolonial telah mengadaptasikan seni kemodenan dalam setiap aspek kehidupan. Gabungan pembangunan mampan, semangat budaya dan landskap, warisan yang bernilai, persekitaran yang bersih dan gaya hidup yang sihat memberikan Pulau Pinang dimensi baru dalam kehidupan seharian. Pulau Pinang mengalu-alukan orang ramai dan bersedia untuk mendepani masa depan rakyat, terutama dalam memperbaiki kedudukan fiskal hutang RM1 trilion yang disebabkan oleh skandal 1MDB dan membebaskan Malaysia daripada rasuah dan imej Malaysia sebagai kleptokrasi global.

Penghijrahan ke Putrajaya

Semenjak memegang jawatan Menteri Kewangan pada Mei 2018, Tuan Lim Guan Eng melaksanakan tugas dengan menerapkan pengalamannya yang luas dalam tadbir urus dan pengurusan ekonomi di peringkat Persekutuan di Putrajaya.

 
More in this category: Timbalan Menteri Kewangan »